Dit is een voorbeeld van een php code, zonder html/css structuur. Normaal gesproken voeg je dus wel html structuur toe, eventueel aangevuld met een css stylesheet of javascript. phpindex.php.
In dit voorbeeld zie je hoe php een berichtje tijdelijk opslaat.testphp.php
Rekenen met php en een ware liefdesmeter...testphp1.php
In testphp.php heb ik al tijdelijke berichten op een pagina weten op te slaan; echter als je je berichten voor langere tijd op je pagina wil opslaan, zoals dit bij een gastenboek werkt heb je een verbinding nodig met database ofwel mysql. phpMyAdmin Je hebt hierbij 4 bestanden om gegevens in te kunnen voeren, te verwijderen, aan te passen of op te vragen.
Joomla is een cms systeem met een voor en achterkant. Aan de voorkant kun je bijv. via wysiwyg berichten invoegen, aan de achterkant bewerk je een standaard layout. Joomla. Volg hier mijn Joomla en website ontwikkelingen! Oeps inderdaad ja... je ziet nu nog niet veel. Dat komt nog een index. Maar nu eerst andere werkzaamheden! Andere leuke site die met Joomla gebouwd is, en waar je van alles te weten kan komen over testen is Testjoy!
Wanneer je site achter een template verscholen gaat, is het voordeel dat je de site kan wijzigen zonder dit direct aan de voorkant zichtbaar is.... Alles over templatebeheer verwijs ik je graag naar mijn joomla omgevingen. Op het internet vind je meer dan genoeg uitleggen hoe je een template kan opbouwen. Kijk daar eens! Het is leuk om te doen, vooral om de template zelf te schrijven en te bedenken hoe de code eruit moet zien!
Herhaling. Hoe leg je ook alweer een verwijzing naar phpmyadmin, hoe leg je ook al weer de layout in je handmatige php index structuur neer? Dat vind je hier! Herhaling (Backup).
Schrijven en illustreren dat is ook passie van mij! Dat weten jullie natuurlijk al. Deze nieuwe pagina is ontstaan uit een leuke reactie naar aanleiding van het verschijnen van een nieuw kinderboek van mij "Floortje en jij - en de zee van chocola". In het nieuwe boek komen vele nieuwe namen in voor, misschien staat ook wel jouw naam ertussen... Kijk snel hier: Welke namen staan er in het boek Floortje en jij - en de zee van chocola?.

Of kijk je op de pagina met layout hoe het is geworden: Namen uit het Boek op website Joyce Stienstra

Lesson Learning? Diverse begrippen uit de programmeertalen. Via Pluralsight volg ik voor mijn werk diverse cursussen. Herkenning is leuk, maar de les is begrippen en regels leren, die ik als tester en zelf lerende programmeertaal-skills via de praktijk vaak heb overgeslagen. Een samenvatting - die vind je hier! Lesson Learning.

PHP Samengevat

Welkom in mijn wereld waarin ik php mij eigen maak. Deze website geeft probleem vraagstukken op het gebied van php en mysql aan, waar ik tegen aanliep. In het rechterdeel komen steeds de voorbeelden van de bovenstaande taps te zijn. Onder staat een inleiding waarbij je de voorbeelden weer in terug kan vinden met een (korte) toelichting. Ik hoop dat jij er ook wat aan hebt en wil je mailen, omdat je bijvoorbeeld vragen hebt, mail gerust!
  1. Het ideale van werken met php is dat je php zowel zonder html opmaak (zie Alleen php als met html opmaak kan plaatsen (zoals deze).
  2. Html is een opmaaktaal om je webpagina te structuren. Met behulp van CSS taal (ook opmaak) kun je bepaalde opmaaktermen standaardiseren, te denken aan een vaste lettertype, lettergrootte, uitlijningaspecten.
  3. Dhtml is dynamische html, letterlijk html in beweging. Het is een verwerking van html en javascript. Een voorbeeld zijn menu's van http://www.dewatergeuzen.nl/
  4. Javascript is meer een scripttaal waarin html taal tot een script samen gebracht is. Het geeft een bepaald effect of dymanica (voorbeeld van javascript zijn mijn menu's op zowel prive als testen.
  5. XML is eenvoudig gezegd alles wat met html niet kan.

Php, net even anders dan anders

Php is net even anders dan je gewend bent. Normaal gesproken kun je je webbestanden (htm, html) gewoonlijk via je "browser/bestand openen" openen. Zonder dat je ook maar iets geinstalleerd hebt. Praktisch dus. Zo wie zo had je voor php al allerlei downloadspul nodig om het te kunnen zien. Nou ja allerlei, in principe hebt je met een WAMP server of Xampp alles. Xampp - in dit geval handiger omdat de downloadversies voor alle 3 de systemen heeft en daarmee rekening houdt met de verschillende manieren en werkwijzen van de mens in het algemeen. Toch had je, wanneer je de eenvoudige teksteditor of kladblok bij Windows gewend was nog wel een ander iets uitgebreider maar toch eenvoudige teksteditor nodig, omdat kladblok een x.php bestand opslaat als een x.php.txt tekstbestand. Bij de MAC kun je gewoon Smultron blijven gebruiken. Wel moet je de php bestanden in httdocs (onder Xampp) opslaan, omdat hier de verwijzing vanuit http://localhost naar de php bestanden staat. Om een php bestand te bekijken in je browser open je http://localhost/x.php of http://localhost/httdocsphptestmap/x.php op voorwaarde dat ook deze map in de map httdocs staat.

Uiteraard is er wel een mogelijkheid om dit anders te regelen, bijvoorbeeld de verwijzing vanuit http://localhost naar de php bestanden op je USB stick te verwijzen. Echter is dit nog een klus dat wat meer uitzoektijd vraagt. Tijd is kostbaar en zal daarom gebruikt worden om php te vereigenen. Er wordt local aan de php pagina's gewerkt.

Zoals php al local het een en ander nodig heeft om goed te kunnen draaien, is het nu ook realistisch begrijpbaar dat niet alle servers php (en mysql) ondersteunen. Een server die het niet ondersteunt is home.planet.nl. Een gratis webserver die php wel ondersteunt is tripod.lycos. De reden dus dat ik hier mijn test phpbestanden voorlopig neerzet en vanuit mijn huidige site met een directe link heen verwijs.

Als tester ben ik voor mijn hoofdzakelijk bezig met het opsporen van fouten. Om te beoordelen of php goed werkt en waarom een php bestand bijvoorbeeld bij lycos.tripod.site niet werkt, is het zinnig om te weten of php op beide locaties hetzelfde geinstalleerd is. Een hulpbestand is de code <?php phpinfo (); ?≶. Zie menu vak Uitproberen/phpinfo. Je ziet dan de phpinfo van tripod.lycos. Als een phpcode niet werkt kan dat liggen aan het feit dat hier een bepaald wel of niet geinstalleerd is. Handig om te weten dus.

Naar boven

PHPmyADMIN (een open source project dat gebruik maakt van database MySQL.)
Het is bedoeld voor het maken en uitvoeren van queries en het administreren van een database via het web:

  1. een database maken of verwijderen
  2. tabellen maken, verwijderen of wijzigen
  3. velden veranderen, verwijderen of toevoegen
  4. een willekeurige SQL-query uitvoeren
  5. sleutels en indexen op velden en tabellen administreren
Op de manier hoe je in MySQL kwam (http://localhost) zie je links in het menu bij gereedschappen PHPmyADMIN staan. PhpMyAdmin is vrij toegankelijk via het netwerk. !! NIET VEILIG!! PhpMyAdmin is via het netwerk toegankelijk zonder wachtwoord. De instelling 'httpd' of 'cookie' in bestand "config.inc.php" biedt uitkomst. (bron: informatie zodra je XAMPP geïnstalleerd hebt.)
Op het moment dat er dus nog geen root is aangesteld kan iedereen nog zo binnenkomen. Maar je kunt zo wel verder gaan met een test database. Om te zorgen dat de localhost een php bestand kan lezen moet je een apache instellen, deze vind je onder -apache-/etc/httpd.conf. AddType application/x-httpd-php .phpDirectoryIndex index.html index.html.var index.php index.php5DirectoryIndex

PHP ondersteuning verleent door Lycos Tripod

Naar boven